Hoe is het met…?: Esther Kreukniet
Thrillerlezers 18 februari 2016

Esther Kreukniet heeft vier boeken op haar naam staan. Haar debuutroman Beau Ravage verkocht meer dan 10.000 exemplaren. Samen met schrijfster Judith Visser geeft ze workshops thriller schrijven. In oktober 2014 verscheen haar boek En Passant. Ik heb het boek zojuist gelezen: een aanrader. Ik heb contact gezocht met Esther en hieronder kun je lezen hoe het met haar gaat. 

Wil je jezelf even introduceren voor de lezers die je niet kennen aan de hand van vijf woorden?
Schrijfster, moeder, journaliste, dromer, reiziger.

Hoe waren de reacties toen op En passant?
Echt overweldigend! Ik droomde alleen maar (en heb heel wat schietgebedjes gedaan) dat mensen het goed zouden vinden maar zulke mooie reacties had ik in mijn stoutste dromen niet verwacht. Ik kreeg heel veel emails en berichten van mensen dat het boek ze echt hadden geraakt, dat ze het moesten laten bezinken en zelfs dat hun wijze van denken in het leven veranderd had… Wowwww - mooier had ik het me niet kunnen wensen!

Was je tevreden met de recensies en reacties?
Heel erg tevreden en vooral heel erg dankbaar. Je voelt je klein hoor, als mensen opeens allemaal een mening over je boek hebben, daar moet je je echt op voorbereiden. Voor mij was het dan ook echt een bevestiging: yes, ik kan dus echt schrijven! Het was zo fijn om na al die jaren in je eentje schrijven te horen dat het boek mensen geraakt had en dat ze mijn schrijfstijl prettig vonden.

Komt er een volgend boek en waar gaat het over?
En Passant was alweer mijn vierde boek! Onvoorstelbaar hè, zo hard gaat de tijd. En ja, ik ben alweer een dik half jaar bezig. Mijn nieuwe boek is het eerste deel van een serie dat zich afspeelt op een advocatenkantoor in Rotterdam. Het gaat over een vrouw die werkelijk alles dreigt te verliezen en tegelijkertijd een zaak moet oplossen dat in de doofpot wordt gestopt door hogerhand. Enerzijds moet zij dus de confrontatie aangaan met haar eigen angsten en demonen en anderzijds zet ze alles in om een gesloten bolwerk op te rollen. Nogal een contrast dat vaak botst maar ze is dus veel sterker dan ze denkt. Er zitten meerdere verhaallijnen in, mooie plotwendingen en vooral prachtige personages en scenery. Het is een setting van waaruit ik een serie boeken kan schrijven, ik had daar heel erg behoefte aan. En het speelt zich uiteraard af in Rotterdam en Zeeland, waar ik vlakbij woon.

In En Passant lezen we dat hoofdpersonage Michelle na een ernstig auto-ongeluk in coma terecht komt.  Hoe heb je research gedaan naar dit onderwerp? 
Ik mocht meelopen in een zorg centrum Den Haag met mensen met een niet-responsief waaksyndroom en laagbewuste toestand. Zo kon ik alles vragen wat ik wilde en in het verhaal verwerken. Coma fascineert me sinds ik heel jong ben en zo heb ik zo waarheidsgetrouw mogelijk kunnen beschrijven wat patiënten horen, voelen, zien. Ik heb ook met een ex-coma patiënt gesproken, dat greep me heel erg aan. Je zweeft namelijk in een niemandsland waar je niet uit kunt komen, hoe graag je ook wilt. Daarnaast heb ik ook een paar dagen met Politie Rijnmond mee mogen lopen en ze het hemd van hun lijf mogen vragen, dat was echt een belevenis. Dankzij hoofd rijkspolitie Rijnmond eilanden Voorne Putten Marja Keizer mocht ik een kijkje achter de schermen nemen. Ik heb haar in boekhandel Donner Rotterdam dan ook het eerste exemplaar uitgereikt, zonder haar had ik het verhaal betreft de politie- en onderzoeksprocedures niet zo geloofwaardig kunnen maken. 

Wat deed het onderwerp met jou tijdens het schrijven?
Het heeft me geleerd dat het leven zo voorbij kan zijn, dat je gezondheid en geluk vaak aan een zijden draadje hangt. Daardoor ga je anders denken en besef je wat echt belangrijk is in het leven. Dat is de ontwikkeling die ik mijn hoofdpersonage bewust liet doormaken – van relatief oppervlakkige vrouw met altijd haast, werd ze bewust en spiritueel waardoor ook haar omgeving anders ging reageren. Dankzij haar coma was ze noodgedwongen alles te herbeleven en de relaties te doorgronden en besefte ze dat alleen door heel zuiver te leven ze achter de waarheid kon komen. Uiteindelijk komt alles neer op liefde en is het leven niet maakbaar - dat moest zij ook leren.

In oktober 2014 werd je boek En Passant feestelijk gepresenteerd. Misdaadverslaggever John van den Heuvel nam het eerste exemplaar in onvangst . Wat vond hij van je boek, heeft hij het gelezen en wat was zijn reactie? En hoe kwam het dat hij het exemplaar in ontvangst nam? 
Onze pr dame Ruth Visser van de uitgeverij The House of Books had het geregeld! Dat was zo’n ontzettende eer, echt waanzinnig. Zelf had ik dat natuurlijk nooit durven vragen, maar omdat hij ook bij de uitgeverij zit, heeft ze het gewoon voorgesteld en hij deed het! Ik bewonder John enorm omdat ik hem zo’n rustige en doordachte man vind die recht op zijn doel afgaat. Hij heeft het boek nog diezelfde avond in het vliegtuig naar Turkije gelezen en zei dat hij het in een ruk uitlas – het eerste 'vrouwenboek’ dat hij ooit gelezen had en hij was verrast door het einde, hij vond het heel goed.  

Waarom moet iedereen alsnog En Passant lezen?
Pfoe, ja dat is zo lastig om over je eigen boek te zeggen…. Ik denk omdat het veel over bewustwording gaat, dat het niet alleen een spannend boek is met veel plotwendingen maar ook een mooie ontwikkeling van het verhaal heeft waarin de personages groeien. Mensen zeiden vaak tegen me dat ze het in een ruk uit moesten lezen en zich daarna echt afvroegen of ze het zelf ook zo zouden doen waardoor ze niet meer klakkeloos konden oordelen…. En dat is wat ik wilde bereiken; ik wilde graag een boek schrijven met een boodschap die mensenharten raakte. 

Lees je zelf en wat lees je dan zoal?
Ik ben echt dol op alle boeken van Susan Smit en lees ze allemaal, ik vind het cadeautjes voor mezelf. Ik lees veel boeken over bewustwording maar ook Amerikaanse, Canadese en Zweedse thrillersschrijvers waarvan Chevy Stevens mijn favoriet is. En Judith Visser is mijn absolute topper!  

Welk boek zou jij graag willen aanraden aan anderen?
Nu ga je waarschijnlijk heel hard lachen: de bijbel. Maar het is echt zo. Ik lees het telkens weer. Ik haal heel veel inspiratie en ontleed verzen uit de bijbel die me aanzetten tot nadenken, tot het schrijven over goed en kwaad en existentiële kwesties in het leven. Ik wil dingen weten en daardoor ga ik net zo lang door tot ik het begrijp. Momenteel ben ik ook bezig in "Als je het licht niet kunt zien" van Anthony Doerr en Julia Navarro, "Zeg me wie ik ben", lees ik nu op aanraden van een vriendin, zo mooi - als ik ooit zó zou kunnen schrijven!

Ontzettend bedankt dat jullie aan mij hebben gedacht en dat mijn boek onder de aandacht willen brengen – echt super! 

Heel veel liefs en nogmaals dank!
Esther

Your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *