Filmpremière Of ik gek ben
Thrillerlezers 3 juni 2016

Pas geleden werd ik door Uitgeverij Meulenhoff benaderd of ik het boek van Michiel Stroink wilde lezen. De filmeditie werd uitgebracht , omdat binnenkort de film zou gaan draaien. Het regiedebuut van Frank Lammers (waar dan een paar mensen gelijk in de zaal zeiden van Oh dat is die van de Jumbo).
Een paar dagen later kwam de vraag of ik het leuk vond om samen met iemand naar de première in Eindhoven te gaan. Klonk al leuk en toen ik mij eens verdiepte in de cast en de naam van Monique Hendricx (Carmen uit Penoza) tegen kwam, was de keuze heel erg snel gemaakt.

Waar gaat de film over?
De succesvolle kunstenaar Benjamin (sterk gespeeld door Mike Weerts, samen met Lammers initiator van de film) belandt in een tbs-kliniek. Alleen kan hij zich niets herinneren van zijn vergrijp omdat hij iets te veel geslikt, gesnoven en gezopen had. Via flashbacks begint het hem echter steeds meer te dagen. Als kijker word je meegezogen in de staat van verwarring waarin Benjamin verkeert en puzzel je mee naar wat er gebeurd moet zijn.

Vorige week toen de voorvertoning plaatsvond, waarschuwde regisseur Frank Lammers dat het geen gezellige Brabantse film is.
imageNa een glas champagne gingen we richting zaal , wat een soort van grote hal was, waar tegen de 1000 stoeltjes neergezet waren en het bomvol en loeiwarm werd, waren we benieuwd wat er ging komen. Mike en Frank kondigden als een vrolijk duo de film aan en vroegen om ook de titels aan het einde te lezen, want dat waren toch allemaal mensen die meegeholpen hadden.
Vervolgens keken we naar een film waarin ijzersterk geacteerd werd, hoofdrolspeler Mike Weerts is echt weergaloos in deze Of ik gek ben, waar je flink in de war werd gemaakt, maar ook geschokt naar sommige beelden zat te kijken. Ik ben geen watje wat snel niet tegen schokkende beelden kan, maar in de film vindt extreem geweld en verkrachtingen plaats. Vol in beeld gebracht. Soms keek ik echt even weg. Ook na afloop van de film was ik volkomen verward of ik de laatste tien minuten goed begreep. Pratend met een aantal medekijkers, was niet iedereen overtuigd van dezelfde bedoeling. Op zich nooit erg, want dan heeft de film extra verwarring gezaaid.

Een medewerker van Thrillzone vertelde dat het boek echt hele andere twists had. Zo is in de film de directeur van de TBS kliniek opeens een vrouw. Gelukkig voor mij wel, anders had Monique Hendricx er helemaal niet ingespeeld. Tijdens de duur van de film werd ik steeds van dingen die anders waren op de hoogte gebrachtWe moesten even, alle 1000, ons stoeltje aan de kant brengen, zodat het feest kon gaan losbarsten met rappers, dj enzovoort. Opdringerig zoals ik altijd ben, wrong ik mij tussen alle persfotografen en schoot ook even wat fotootjes van de cast. Je moet natuurlijk wel je stukje opvrolijken met foto’s…En dan sta je tussen mensen met grote camera’s en heb ik toch ook mijn pica’s.

imageAls iedereen de feestzaal indruppelt, stap ik op Monique Hendricx af. Ja, als ik haar dan zo leuk vind, moet ik toch minimaal even een praatje maken. Wat kan er hoogstens gebeuren? Dat ze niet wil praten?  Ze ziet er vriendelijk en blij genoeg uit dus hoppaaa. Hoiiiiiii! En ze is dus gewoon keivriendelijk. Intussen loopt mister Kyteman himself voorbij en ik draai zijn muziek zeer regelmatig dus hoppaaaaaa… Hoiiiiiii.Kyteman heeft de soundtrack verzorgd voor Of ik gek ben. En ik vind het leuk hem gesproken te hebben. En dan is het wel weer genoeg starfucking geweest en tijd voor een borrel.

Vinden de meeste film premières plaats in Amsterdam en nu bij uitzondering in het Brabantse. Lammers heeft dan ook een worstebroodjeskraam laten neer zetten waar verse broodjes gebakken worden en ze kunnen niet aangesleept worden.
Daar er iemand om 6.30 de volgende dag op moest staan, werd het de hoogste tijd het Klokgebouw te Eindhoven te verlaten om een uur terug te gaan rijden.

Leuk eens meegemaakt te hebben zo’n film première. 

Ink

Your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *