De boekenkast van: Tom Berg
Thrillerlezers 23 november 2016

Ik werd door de redactie van Thrillerlezers gevraagd mijn persoonlijke boekenkast uit de doeken te doen. Een eerste vraag die men daarbij stelt, is natuurlijk hoeveel boeken er te vinden zijn. Van cd’s heb ik bijna 1.100 stuks, boeken toch wat minder. Verdeeld over al mijn boekenkasten, ik heb er verschillende kleinere, denk ik dat ik in totaal een negentigtal in mijn bezit heb. Meestal volledige reeksen. Sowieso ben ik al sinds jonge leeftijd lezer van Pieter Aspe, dus heb ik ze alle 38. Nadat ik zelf ook begon te schrijven, ben ik in contact gekomen met onder meer collega’s Rudy Soetewey, Toni Coppers en Sterre Carron. Ook hun reeksen heb ik volledig in mijn kast staan. Ik hoor u de bedenking al maken dat ik allemaal misdaadschrijvers opsom. Dat klopt, dat is inderdaad het grootste gedeelte van mijn collectie. Maar natuurlijk heb ik met onder meer de gothic novels van Kevin Valgaeren, de romans van Peter Geelen, de kookboeken van Sven Ornelis en de sportboeken van Dave Peters nog andere categorieën in mijn bezit.

Het eerste boek dat ik ooit kocht, kan ik me niet meteen meer voor de geest halen. Al weet ik wel nog mijn eerste boekenervaring. Dat was een voorleesbeurt in het eerste leerjaar bij mijn toenmalige juf Mia, die voorlas uit “Pluk van de pettenflet” van Annie MG Schmidt. Het werd zodanig gepassioneerd voorgelezen dat ik het nadien besloot om zelf te ontlenen in de bibliotheek. Een tweetal jaren later woonden we met onze klas een lezing bij van toenmalig beginnend jeugdauteur Rob Baetens. Dat werd vanaf toen mijn favoriete schrijver. Het was onder meer na het lezen van zijn boek “Verrassing op de Pinta” dat ik zelf ook de schrijfmicroben te pakken kreeg en mijn eerste verhaaltje schreef. Ik moet toen een jaar of tien geweest zijn. Het leuke toeval wilt overigens dat ik in 2014 mijn eerste jeugdkortverhaal mocht uitbrengen in het Junior Monsterboek 3. En wie schreef het verhaal dat volgde op dat van mij? Jawel, Rob Baetens.

Na het publiceren van mijn misdaaddebuut “Dubbelleven” heb ik mij dus vooral toegelegd op het lezen van de boeken van Sterre Carron en Toni Coppers. Momenteel ben ik aan het schrijven aan de opvolger, dus heb ik helaas niet zo gek veel tijd om te lezen. Maar nadien heb ik nog wel een aardig aantal boeken te lezen. Al moet ik eerlijkheidshalve wel bekennen dat ik een trage lezer ben. Een boek van 300 pagina’s kan soms vlot tot anderhalve maand duren vooraleer het uitgelezen is. Tot slot werd mij nog gevraagd welk boek ik zou aanraden. Natuurlijk kan ik heel wat misdaadauteurs aanraden die ik hierboven al heb opgesomd, maar ik zou van de gelegenheid toch gebruik willen maken om even reclame te maken voor “Hybrid – de nieuwe wereld” van Greet Ilegems. Het allereerste Young Adults-boek van een debuterende auteur die tegenwoordig een goede vriendin is geworden. Ze is overigens self-publisher, wat maakt dat ze zowat alles zelf heeft moeten doen: schrijven, redigeren, opmaken, drukken, promotie voeren, verkopen, etcetera. Precies om die reden wil ik haar toch even in de kijker zetten.

Ik wil de redactie van Thrillerlezers bedanken voor de kans die ze me geboden hebben mijn boekenkast publiekelijk te maken. En jullie natuurlijk om het te lezen.

Your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *