Recensies…
Thrillerlezers 27 november 2016

Iedereen wil ze, maar niemand kijkt er echt naar uit als ze komen. Man…man… man wat zijn ze spannend, die recensies.

Het is zo dubbel. Aan de ene kant wil je er zoveel mogelijk van, maar aan de andere kant sta je iedere keer wanneer er een nieuwe online komt met het zweet in je handen.

Het is natuurlijk ook best wel wat. Jouw creatie, jouw project dat je met bloed, zweet en tranen hebt gemaakt, is overgeleverd aan volslagen onbekenden. Alle twijfels die je had, al je onzekerheden doen er ineens niet meer toe. Of je het nu leuk vindt of niet, anderen zullen er een oordeel over vellen. Voor mij voelde het als een allesomvattende test: kan ik schrijven of val ik keihard door de mand?

Voor mij begon het allemaal bij jullie. Een stuk of twaalf thrillerlezers begonnen aan mijn Masterplan. Misschien hebben jullie er op de Facebookpagina wel het een of ander over voorbij zien komen.

Eerst werden de cover en verwachtingen voor het lezen besproken. Daarna het gevoel tijdens het lezen, en als laatste werden de gedachten na het lezen online gedeeld. En ik, … ik mocht aan de zijllijn machteloos toekijken. VER-SCHRIK-KE-LIJK vond ik dat. Het was ook voor het eerst dat mijn vriendin tegen me zei: ‘Nou… ik ben blij dat ik niet in jou schoenen sta.’

Mijn uitgever, LetterRijn, had in de aanloop naar de verschijning van Masterplan een hele lijst recensenten aangeschreven waarvan er behoorlijk wat met het boek aan de slag zijn gegaan. Natuurlijk heb ik, zo nieuwsgierig als ik ben, de websites van al die boekbloggers en recensenten eens bekeken. En mijn god, daar zaten behoorlijk wat echte boekenwurmen tussen, zeg. Echte hardcore boekenverslinders. Best intimiderend, kan ik je zeggen. Masterplan werd kennelijk onderworpen aan de test der testen.

Na een week of twee verschenen de eerste resultaten. De een na de ander. Tegelijkertijd druppelden ook de resultaten van de leesclub binnen en werd Masterplan bedolven onder een lawine van recensies. En wat bleek? De reacties waren FAN-TAS-TISCH. Wat viel er een last van me af. Het is natuurlijk hartstikke mooi om positieve reacties te lezen, maar ze zorgden voor nog wat. Wat ik met Masterplan deed was geen kunstje en ik had er geen leerboekjes over gelezen. Mijn eerste boek schreef ik puur op gevoel. Nu de test is geslaagd, weet ik het zeker: ik ga door met wat ik deed en neem de waardevolle aanbevelingen uit de recensies erin mee.

Bedankt voor jullie eerlijkheid.

Pjotr

Your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *